עכשיו אתה אזרח בגיר, אבל אין לך מושג מאיפה להתחיל. מדריך זה יעזור לך ללמוד את זכויותיך וחובותיך לגביי ביטוח בריאות וביטוח לאומי ועוד.
החוק במדינת ישראל קובע כי כל תושב ישראל מעל גיל 18 חייב להיות מבוטח בביטוח לאומי, ולשלם בעבור כך . רוב הגמלאות השונות הניתנות על ידי ביטוח לאומי מחייבות תקופת תשלום מסויימת, משמע – מחייבת תקופה מסויימת בה האזרח שילם דמי ביטוח לאומי, ורק לאחר תקופה זו הוא יהיה זכאי לגמלאות שונות של הביטוח הלאומי. בנוסף, ישנו גם חוק ביטוח בריאות ממלכתי, אשר מחייב גם הוא כל תושב ישראל מעל גיל 18 לשלם דמי ביטוח בריאות. את דמי ביטוח הבריאות משלמים לביטוח הלאומי יחד עם דמי הביטוח הלאומי.
איך משלמים לביטוח לאומי, ולא מסתבכים עם החוק?
עובד שכיר משלם אוטומטית את דמי הביטוח הלאומי וביטוח הבריאות ישירות מתלוש המשכורת שלו ונמנעת ממנו בירוקרטיה רבה. דמי ביטוח לאומי לשכיר עומדים על בין 6.7% ל- 11.23% ממשכורת הברוטו עם תלות הגבוה המשכורת. דמי ביטוח בריאות עומדים על 3.1% עד 5% ממשכורת הברוטו וגם היא נקבעת על פי גובה המשכורת.
במידה ואינך עובד, עליך לפנות לסניף ביטוח הלאומי הקרוב לביתך, להירשם ולשלם את דמי הביטוח בעצמך. שים לב – גם סטודנט חייב לשלם דמי ביטוח לאומי ומס בריאות! דמי ביטוח לאומי למי שאינו עובד ואין לו הכנסות ממקור אחר (כגון קצבאות שונות) עומדים על 154 ש\"ח לחודש.
קופת חולים
יחד עם תשלום דמי ביטוח בריאות, כל תושב חייב גם להיות רשום גם באחת מקופות החולים לפי בחירתו. חיילים משוחררים מקבלים פטור מתשלום לקופות החולים לתקופה בת שנה מתאריך תום השירות הצבאי שלהם. הרשמה לקופת חולים נעשית באופן עצמאי או באמצעות רשות הדואר.
עם השחרור מהשירות הצבאי, הופך האזרח הטרי באופן אוטומטי לחבר באותה קופת חולים לה השתייך טרם הגיוס. אם ברצונו להישאר בקופה זו, כל שעליו לעשות מסתכם בפנייה לקופת החולים לקבלת כרטיס חבר חדש ועדכני. במידה ויבחר להירשם לקופת חולים אחרת, כל שעליו לעשות הוא לפנות לסניף הדואר הקרוב ולשלם דמי מעבר על סך 15 ש\"ח בלבד.
עם המעבר לאזרחות ישנן זכויות רבות, אך גם חובות אליהם יש להיות מודעים. כדאי לשלם את דמי הביטוח בזמן על מנת לא להסתבך עם החוק ולצבור קנסות הנלווים לאי תשלום מס בריאות וביטח לאומי.